Економски аспекти на осигурувањето

Fotov, Risto (2006) Економски аспекти на осигурувањето. Conference - Ohrid.

[img] Text
ТЕМА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ОХРИД НА 1.11.2006.pdf

Download (359Kb)

Abstract

Oсигурувањето како посебна дејност има превентивна и репаративна функција. Таквата функција практично овозможува непречено одвивање на економската активност, односно одржување на континуитетот на страната на понуда (на производи и услуги) што придонесува и влијае на стабилизација на пазарот. Осигурувањето претставува институција која ги надоместува настанатите штети во општеството, во неговото стопанство или кај луѓето, под дејство на природните сили или несреќни случаеви. Тоа всушност обезбедува економска заштита на осигурениците (правни и физички лица) од штетните дејствија и економските растројства кои можат да се остварат кога ќе настане осигурен случај и ќе се реализира ризикот кој остава последици на текот на општетсвената репродукција и секојдневието на луѓето.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 26 Nov 2012 08:50
Last Modified: 27 Jun 2013 08:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2062

Actions (login required)

View Item View Item