Конклузивот во бугарскиот литературен јазик и во македонските дијалекти

Stanojoski, Igor (2018) Конклузивот во бугарскиот литературен јазик и во македонските дијалекти. ФИЛКО - Зборник на трудови од Трета меѓународна научна конференција за филологија, култура и образование. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
konkluziv.pdf

Download (826Kb) | Preview

Abstract

Бугарскиот литературен јазик располага со поголем спектар на форми и конструкции поврзани со категоријата евиденцијалност во споредба со македонскиот литературен јазик. Особено впечатливо во бугарскиот јазик е тоа што во рамките на индиректната евиденцијалност постои формална разлика помеѓу прекажаната и инференциската индиректна евиденцијалност, макар што таа разлика не е голема и не се однесува на сите лица, туку само на третото лице на еднината и множината. Формите на инференциската евиденцијалност најчесто се нарекуваат конклузивни форми, односно конклузив. Слична појава регистриравме и на македонскиот дијалектен простор, во југоисточното наречје. Оваа појава не е доволно истражена во македонската лингвистика и не им е позната ниту на македонскиот литературен јазик ниту на западното наречје.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Igor Stanojoski
Date Deposited: 13 Nov 2019 08:58
Last Modified: 13 Nov 2019 08:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20617

Actions (login required)

View Item View Item