Пречистителна станица за обработка на исцедок за отстранување на неопасен отпад-Барје, Љубљана

Ivanc, Andrej and Verk, Grega and Lepitkova, Sonja and Bahor, Marko (2018) Пречистителна станица за обработка на исцедок за отстранување на неопасен отпад-Барје, Љубљана. 10 Меѓународна конференција Води и отпад реалност и предизвици.

[img]
Preview
Text
Prof Leptkova trud 4.pdf

Download (2769Kb) | Preview

Abstract

Во рамките на проектот Надградба на регионалниот центар за третман на отпад во Љубљана, кофинансиран од ЕУ, исто така, беше и пречистителна станица за исцедокот од депонијата за неопасен отпад Барје. Во овој напис се прикажани структурата и карактеристиките на исцедочната вода. Изборот на технологија што се користи се заснова на релевантните закони и барања на клиентот. Клучните технолошки процеси на станицата вклучуваат биолошки третман со мембрански биореактор (MBR), со последователна адсорпција на активен јаглен и селективна јонска размена на бор. Изведувачот беше фирмата РИКО д.o.o. од Љубљана, а станицата е во редовна функција од 2011 година. Резултатите од ефикасноста на третманот, како и реалните оперативни трошоци, докажуваат дека пречистителна станица за исцедокот на депонијата Барје ги исполнува сите параметри и барања на клиентот.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Goran Tasev
Date Deposited: 19 Oct 2018 08:05
Last Modified: 19 Oct 2018 08:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20605

Actions (login required)

View Item View Item