Проект за собирање и третман на отпадните води во општина Гросупље

Ivanc, Andrej and Simeonova, Ivana and Stopar, Stane and Belca, Matjaz and Lepitkova, Sonja (2018) Проект за собирање и третман на отпадните води во општина Гросупље. 10 Меѓународна конференција Води и отпад реалност и предизвици 2018.

[img]
Preview
Text
Prof Leptkova trud 3.pdf

Download (2445Kb) | Preview

Abstract

Целта е да се покаже решение за собирање и третман на отпадни води за општина Гросупље. Решението вклучува изградба на нов систем за примарна канализација во должина од околу 15 км и отстранување на 34 години стара пречистителна станица за отпадни води со големина од 10.000 PЕ (физички опсег) и изградба на современа пречистителна станица за отпадни води со големина 20.000 PE со терциерна обработка, анаеробна дигестија и користење на биогас. Изградбата на новиот канализациски систем и новата современа пречистителна станица за отпадни води со терциерна обработка донесоа значаен придонес во заштитата на многу чувствителното подрачје на Гросупље и водниот систем на горниот тек на реката Крка. Спроведувањето на соодветно собирање и третман на отпадните води овозможува значително намалување на загадувањето на површинските и подземните води и поставува важни основи за идниот развој и добро живеење во општина Гросупље.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Goran Tasev
Date Deposited: 19 Oct 2018 08:04
Last Modified: 19 Oct 2018 08:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20602

Actions (login required)

View Item View Item