Формите на евиденцијалноста во македонскиот и во бугарскиот јазик низ призмата на бугарската лингвистичка традиција

Stanojoski, Igor (2018) Формите на евиденцијалноста во македонскиот и во бугарскиот јазик низ призмата на бугарската лингвистичка традиција. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 23 (5). pp. 1385-1389. ISSN 2545-4439

[img]
Preview
Text
Будва 1.pdf

Download (2246Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледуваат разликите во инвентарот на граматичките средства на евиденцијалноста во македонскиот наспрема бугарскиот јазик, како и, уште повеќе, третманот на одредените форми согласно со лингвистичката традиција во Македонија и во Бугарија. Како појдовна основа во овој труд го применуваме бугарскиот лингвистички пристап. Тоа ни овозможува граматичките средства на евиденцијалноста во македонскиот јазик да ги погледнеме во друга светлина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Igor Stanojoski
Date Deposited: 17 Oct 2018 10:58
Last Modified: 17 Oct 2018 10:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20596

Actions (login required)

View Item View Item