Тераписки модалитети кај третите молари

Kovacevska, Ivona (2018) Тераписки модалитети кај третите молари. In: „Актуелности во денталната медицина" ДДДММ Симпозиум со меѓународно учество, 30 June 2018, Strumica, Macedonia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
STRUMICA 30.06.2018.pdf

Download (6Mb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
FLAER DDMMM Juni 2018 Strumica FINAL.pdf

Download (1095Kb) | Preview

Abstract

Основна задача на стоматолошката дејност е грижата за оралното здравје, со цел унапредување на целокупното здравје во хуманата популација. Докторите по дентална медицина, се грижат за функцијата, естетиката и зачувување на забите во оралната средина. Третите молари претставуваат специфични заби сами по себе пред се поради топографијата, анатомијата и морфологијата како на коронарниот дел, така и на коренскиот и каналниот систем. На почетокот од 21 век, се уште тераписки пристап за овие заби, независно во која вилица се сместени, претставува екстракцијата. Во презентацијата ќе се осврнеме на различните тераписки концепти и протоколи во терапијата на третите молари, повеќе од конзервативен карактер, секако во колку постојат услови и можности. Водејќи се од примарната задача на секој стоматолог, некогаш треба да се направи напор и зачуваат овие заби, бидејќи неретко тие се единствената можност за рехабилитација во оралната средина кај пациентите.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 16 Oct 2018 10:05
Last Modified: 16 Oct 2018 10:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20571

Actions (login required)

View Item View Item