Најчести компликации после ендодонтски третман

Longurova, Natasa and Zlatanovska, Katerina and Kovacevska, Ivona and Denkov, Nikola and Atanasova, Sandra (2018) Најчести компликации после ендодонтски третман. Knowledge – International Journal. ISSN 2545-4439 (In Press)

[img]
Preview
Text
Za Agia Triada - Natasha.pdf

Download (487Kb) | Preview

Abstract

Најчесто болката од заб е предизвикана од проблем поврзан со забите и гингивата, но постојат и други здравствени состојби, чија што болка рефлектира и исто така може да предизвикаат симптоми на забоболка. Погрешното дијагностицирање на изворот на болка го става на ризик вашето целокупно здравје.Ако болката по ендодонтскиот третман е интензивна, ова би можело да биде знак на компликации во текот на третманот а во мал процент од случаите може да е потребно и екстракција на забот за да се ослободи болката во коренскиот канал.Најчесто пациентите се прашуваат како е можно да појави болка на забот откако ќе се отстрани пулпата (нервот), но треба да знаат дека обично се пародонталните ткива кои предизвикуваат болка во каналот, а не третираниот заб. Пародонталните ткива се зафатени кога пациентите го пролонгираат одењето на стоматолог и тогаш инфекцијата од пулпата се проширува на пародонталните ткива.Најчестите причини за болка во каналите после коренот се: Иритација на пародонталните ткива. Постоечкото воспаление на пародонталните лигаменти околу коренските канали на зафатениот заб е најчестата причина за болката на забите по третманот на каналот на коренот. Бруксизам - Пациенти со проблеми на бруксизам може да се соочат со болки во коренските канали после терапијата со коренскиот канал. Инфекција - периапикален апсцес (концентрација на гној и течност на врвот на коренот). Нов апсцес може да се формира како резултат на коскена инфекција поради бактерии кои биле надвор од врвот на коренот пред или за време на ендодонтската процедура која ја инфицира коската на вилицата. Притисокот врз ткивата околу коренот на коските се зголемува, предизвикувајќи болка и понекогаш оток. Стоматологот мора да биде сигурен дека инфекцијата е целосно елиминирана пред да се реставрира забот. Коренскиот канал не е целосно исчистен, истиот е перфориран во текот на третманот и дозволуваат бактерите да поминат во периодонталните ткива.Недоволно наполнети коренски канали или скршен инструмент во каналот.Неколку стоматолошки состојби, може да доведат до сериозни компликации. Потценувајќи ја забоболката предизвикана од инфекција на заби со верување дека ќе помине и одложување за посета на стоматолог може да дозволи инфекцијата да се шири. Резултатот ќе биде зголемување на болката, губење на забот и потреба од поскапи третмани.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 12 Oct 2018 09:38
Last Modified: 12 Oct 2018 09:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20538

Actions (login required)

View Item View Item