Семантиката и погледот на светот

Nikolovska, Violeta (2018) Семантиката и погледот на светот. In: Денови на Благоја Корубин: Меѓународен научен собир Фолклор - Традиција - Јазик, 17-18 May 2018, Skopje, Macedonia. (In Press)

[img]
Preview
Text
V.N.4.pdf

Download (1246Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
V.N.5.pdf

Download (343Kb) | Preview

Abstract

Јазикот не е само средство за комуникација меѓу луѓето. Јазикот е слика за луѓето што го користат. И во поширока смисла, како одраз на менталитетот на народот во Хумболтовото значење, и во потесна смисла, како одраз на дијалектната, социјалната, културната, па и етничката припадност на оној што зборува. Во трудот ќе бидат анализирани две лексеми: страст и созерцание. Ќе бидат анализирани: нивното присуство / отсуство во секојдневниот јазик, контекстите во кои се употребуваат, нивниот семантички развој како и вредносната конотација што ја изразуваат. Нивната употреба во различни временски и функционални контексти, како и семантиката што ја изразуваат, ќе ни открие нешто за светогледот на заедницата што ги користи / користела.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 12 Oct 2018 09:01
Last Modified: 12 Oct 2018 09:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20522

Actions (login required)

View Item View Item