Фраземите со компонента глава во македонскиот и во рускиот јазик

Nikolovska, Violeta (2018) Фраземите со компонента глава во македонскиот и во рускиот јазик. Славистички студии, 18. pp. 121-130. ISSN 03523055

[img]
Preview
Text
Славистички студии.pdf

Download (594Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
V.N.3.pdf

Download (370Kb) | Preview

Abstract

Во когнитивната лингвистика, посебно место им се дава на концептуалните механизми метафора и метонимија (Lakoff and Johnson 2003; Kövecses 2002). Метафората се определува како пренос од еден (изворен) домен на друг (целен) домен. Метонимијата се определува како когнитивен процес во кој еден поимски ентитет, средството, му овозможува ментален пристап на друг поимски ентитет, целта, во рамките на ист домен или идеализиран когнитивен модел. Концептуалната метафора е една од човековите способности со кои се конструира значењето. Во овој труд ќе се задржиме на значењето на лексемата глава, поточно на развојот на полисемијата на оваа лексичка единица и тоа од аспект на когнитивните процеси метафора и метонимија. Ќе го разгледаме учеството на овие когнитивни механизми и во градењето на фразеолошките единици што ја содржат како компонента оваа лексема во македонскиот и во рускиот јазик, воочувајќи ги сличностите и разликите во когнитивната слика за светот што ја одразуваат овие два јазика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 12 Oct 2018 08:56
Last Modified: 12 Oct 2018 08:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20521

Actions (login required)

View Item View Item