Семантичко-синтаксички импликации на глаголот чувствува

Nikolovska, Violeta (2018) Семантичко-синтаксички импликации на глаголот чувствува. In: ФИЛКО - филологија, култура и образование, 26-27 Apr 2018, Stip, Macedonia. (In Press)

[img]
Preview
Text
ОФИЦИЈАЛНА ПРОГРАМА ЗА ФИЛКО 3.pdf

Download (496Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
V.N.2.pdf

Download (429Kb) | Preview

Abstract

Предмет на анализа на овој труд ќе биде глаголот чувствува и тоа од аспект на семантиката што ја изразува и синтаксичките конструкции што може да ги образува. Теоријата врз основа на која ќе ја вршиме анализата на конструкциите во кои се јавува глаголот чувтсвува е полската школа на семантичка синтакса (Grochowski i dr. 1984; Тополињска 1995). Според оваа теорија, глаголот чувствува, како глагол на сетилна перцепција, претставува предикат од втор ред. Предикатите од втор ред како прв аргумент го имаат човекот, а како втор аргумент, дел од внатрешниот свет на човекот. Вториот аргумент на овие предикати може да биде формализиран како зависна комплементарна реченица, на семантички план предикатско-аргументска структура или нејзин дериват, оформен како именска синтагма. Семантиката на глаголт чувствува се движи во правец од сетилно доживување до развивање на значење на осознавање со умот, поседување на знаење со помал степен на извесност. Како семантички примарни конструкции за овој глагол ги изделивме оние во кои вториот аргумент го именува самото чувство, душевно или телесно, што го доживува субјектот (умор, страв, тага и сл.). Во овие конструкции експликацијата на содржината на предикатот ја кој примарно означува душевно доживување ја донесува неговиот аргумент.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 12 Oct 2018 08:51
Last Modified: 12 Oct 2018 08:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20520

Actions (login required)

View Item View Item