Дубитативот во бугарскиот наспрема македонскиот јазик

Stanojoski, Igor (2018) Дубитативот во бугарскиот наспрема македонскиот јазик. Славистички студии 18, 18. pp. 183-188. ISSN 0352-3055

[img]
Preview
Text
slavisticki studii.pdf

Download (673Kb) | Preview

Abstract

Трудот содржи контрастивна анализа на граматичките и лексичките средства за недоверливо (дубитативно) прекажување во македонскиот и во бугарскиот јазик. Бугарскиот јазик содржи граматички конструкции специјализирани за т.н. „засилено прекажување“, односно дубитатив. Негативната оценка на веродостојноста на прекажуваната информација во македонскиот јазик се постигнува со други средства. Постојат и семантички разлики меѓу лексичките и граматичките показатели на дубитативот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Igor Stanojoski
Date Deposited: 09 Oct 2018 11:14
Last Modified: 09 Oct 2018 11:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20504

Actions (login required)

View Item View Item