Биткоин - револуционерност на финансискиот пазар и предизвик пред монетарната економија

Nakova, Ivana and Gogova Samonikov, Marija (2018) Биткоин - револуционерност на финансискиот пазар и предизвик пред монетарната економија. Годишен зборник 2018, 14 (10). pp. 119-125. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
GSM 1.pdf

Download (374Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
GSM.pdf

Download (626Kb) | Preview

Abstract

Интернетот е едно од најдобрите нешта што се имаат случено на човештвото. Тој го смени начинот на којшто функционираме, нè доближи еден до друг и нè направи попаметни. Затоа, живееме во современото време на дигитализација и висока глобализација. Она што ни недостига е дигитална, глобална валута која следствено на горе напишаното ќе го олесни и функционирањето на финансискиот домен на функционирање. Денес имаме 193 валути, но ниту една од нив не е глобална во комплетна смисла на зборот и ниту една е дигитална. Банкарскиот систем функционира по класичните принципи на финансиско работење. Монетарниот систем се базира на доверба, или само на луѓето и надеж дека тие ќе дејствуваат добро. Она што ни треба се компјутерите, многу од нив се со цел да се направи револуција и да се донесе нов систем, повеќе применлив во модерното време. Биткоин е почеток на нешто големо, валута без влада, нешто неопходно и императивно. Со интернетот се промени начинот на кој ние работиме. Денес со користење на Интернет, Биткоин ќе го смени начинот на кој ги гледаме парите. Ова сигурно ќе претставува голем предизвик за централните банки, како и за банкарскиот систем, но исто така и можност да учествуваат и да го направат целиот процес подобар.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Marija Gogova
Date Deposited: 28 Nov 2018 08:28
Last Modified: 28 Nov 2018 08:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20503

Actions (login required)

View Item View Item