Словенската лексика во македонскиот и во српскиот јазик

Nikolovska, Violeta (2018) Словенската лексика во македонскиот и во српскиот јазик. In: Зборник на трудови од Меѓународната научна конференција за меѓународните и интеркултурни релации „Врските меѓу Р. Македонија и Р. Србија низ вековите и денес“. Consulate of Republic of Serbia in Republic of Macedonia - Bitola, pp. 685-690.

[img]
Preview
Text
srpsko-mak.pdf

Download (3411Kb) | Preview

Abstract

Македонскиот и српскиот јазик се генетски сродни јазици кои припаѓаат на истата подгрупа јазици од словенското јазично семејство - јужнословенските јазици. Како такви, тие споделуваат заеднички особини првенствено во лексиката и фонетиката. Во овој труд ќе се задржиме на парови лексеми кои претставуваат различен избор од наследениот словенски лексички слој, како и на примери во кои едниот јазик извршил заемање, а другиот не, или заемањето на лексемите се извршило од различни јазици. Со оглед на тоа што дијалектите покажуваат поголемо богатство на лексички план и поголема блискост во лексиката, ќе се задржиме само на состојбата во двата стандардни јазика. Лексемите ќе бидат анализирани од аспект на нивната етимологија.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 09 Oct 2018 09:09
Last Modified: 09 Oct 2018 09:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20495

Actions (login required)

View Item View Item