Ревизорскиот извештај основа за донесување на деловни одлуки од страна на стејкхолдерите

Trajkova, Simona and Dimitrova, Janka (2018) Ревизорскиот извештај основа за донесување на деловни одлуки од страна на стејкхолдерите. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, XIV. pp. 109-118. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
РЕВИЗОРСКИОТ ИЗВЕШТАЈ ОСНОВА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ НА ДЕЛОВНИ ОДЛУКИ ОД СТРАНА НА СТЕЈКХОЛДЕРИТЕ-converted.pdf

Download (328Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Yearbook 10-XIV.pdf

Download (663Kb) | Preview

Abstract

Ревизијата претставува процес на собирање на ревизорски докази се со цел да се утврди дали финансиките извештаи се подготвени врз основа на меѓународните сметководствени стандарди кои се прифатливи кај нас. Процесот на ревизијата се врши од страна на овластен ревизор кој има лиценца за вршење на ревизијата. Секој не може да биде ревизир, доколку некој сака да биде потребно е претходно да има доволно работно искуство во областа на ревизијата или пак во областа на сметководството и треба да полага испити кои што се утврдени од страна на Државниот завод за ревизија. Доколку ги положи испитите и ако го има потребното работно искуство тогаш Државниот завод за ревизија ќе му издаде лиценца за вршење на ревизија. Клучни зборови: финансиски извештаи, веродостојност, објективност, метод на примерок, ревизорски доказ, стејкхолдери

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 24 Sep 2018 06:43
Last Modified: 24 Sep 2018 06:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20407

Actions (login required)

View Item View Item