Јазичната политика и состојбите со рускиот јазик на истокот од Украина

Niami, Emil and Golakov, Kostadin (2018) Јазичната политика и состојбите со рускиот јазик на истокот од Украина. Зборник на трудови од VII македонско-руска научна конференција (одржана во рамките на Меѓународниот славистички собир на 15-16 јуни 2017 г. во Скопје). ISSN ISBN 978-608-234-057-9

[img]
Preview
Text
Niami, Golakov.pdf

Download (3246Kb) | Preview

Abstract

Во статијата се осврнуваме на најгорливите проблеми со употребата и изучувањето на рускиот јазик во Украина, особено во нејзиниот источен дел, каде за мнозинството од населението рускиот е мајчин јазик. По промената на власта во Украина во 2014 година се промени и јазичната политика поврзана со употребата на рускиот јазик. Ова, од своја страна, предизвика бран незадоволство кај руско јазичното население, особено во источниот дел на Украина. Целта е да ги согледаме местата каде настанал проблемот, зошто (не)употребата на рускиот јазик претставува проблем за локалното население, кои се законските нормативи во поглед на употребата на јазиците во Република Украина, како и можностите за надминување на несогласувањата низ призмата на социолингвистиката и нормативите на јазична политика според меѓународното право.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 11 Sep 2018 12:08
Last Modified: 11 Sep 2018 12:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20375

Actions (login required)

View Item View Item