Stress management in health workers in order to improve the satisfaction of patients

Panova, Gordana (2018) Stress management in health workers in order to improve the satisfaction of patients. Knowledge - International Journal Scientific Papers, 22 (5). pp. 1445-1453. ISSN 1857-923X / 2545-4439 (print)

[img]
Preview
Text
Труд 5.pdf

Download (3584Kb) | Preview

Abstract

Биолошките, физичките и хемиските штетности на работното место не се единственaта закана за здравјето на здравствените работниците. Вршејќи ги своите секојдневни работни обврски, тие се изложени на низа стресогени фактори кои што произлегуваат од условите на работа или од барањата на работното место, и оставаат последици врз нивното здравје, продуктивноста на работното место и врз комуникациите со околината. Под стрес се подразбираат необични, непријатни и тешки доживувања кои што на луѓето секојдневно им се случуваат во животот или на работно место.. Медицинската професија со оглед на големата одговорност што ја има кон човековиот живот и здравје, како и постојаната изложеност кон специфични хемиски, биолошки и физикални штетности е сместена во групата на високо стресни професии.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 13 Aug 2018 10:32
Last Modified: 13 Aug 2018 10:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20301

Actions (login required)

View Item View Item