Социјално - медицински аспект на деца со Даунов синдром

Panova, Gordana and Krstevska, Simona and Sumanov, Gorgi and Panova, Blagica and Nikolovska, Lence (2018) Социјално - медицински аспект на деца со Даунов синдром. Knowledge - International Journal Scientific Papers, 23 (2). pp. 739-745. ISSN 1857-923X / 2545-4439 (print)

[img]
Preview
Text
TRUD_4_Budva 2018.pdf

Download (1463Kb) | Preview

Abstract

За една личност нормално да расте и да се развива неопходна е постојаноста на хромозомскиот број. Секаков вид на аберации на хромозомскиот број (намалување или зголемување) доведува до промени во генотипот што предизвикува и промени на фенотипско ниво. Даунов синдром е еден од најчестите синдроми кои што се јавуваат кај хуманата популација. Даунов синдром е автозомна трисомија на 21-от пар на хромозоми со кариотип 2n=47,21. Овој синдром името го добива по лекарот Џон Ленгдон Даун, кој прецизно ги опишува карактеристиките на овој синдром во 1866 година. Даунов синдром е единствената трисомија компатибилна со живот

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Даунов синдром, трисомија 21, Џон Ленгдон Даун, кариотип, ментална ретардација, социјализација.
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 13 Aug 2018 09:25
Last Modified: 13 Aug 2018 09:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20281

Actions (login required)

View Item View Item