Застапеност на дебелината кај младата популација

Panova, Gordana and Sumanov, Gorgi and Panova, Blagica and Panovska, Rodne (2018) Застапеност на дебелината кај младата популација. Knowledge – International Journal, 23 (23.2). pp. 725-732. ISSN 2545-4439

[img]
Preview
Text
TRUD_2_ Budva 2018.pdf

Download (1768Kb) | Preview

Abstract

Брзиот раст е проследен со назначени промени во развојот, составот и функционирањето на органите, необезбедувањето на доволно нутриенти во овој период, може да доведе до несакани ефекти во растот и развојот.Цел: Детекцијата на дебели деца претставува аларм за засилени превентивни мерки со правилни насоки за исхрана и физичка активност. Материjали и методи: епидемиолошка анкета, податоци од центрите за јавно здравје Резултати: Индексот на телесната маса за возраст е значаен за проценка на нутритивниот статус на децата затоа што дава можност добро да се определат состојбите на потхранетост и степените на здебеленост. Според институтот за јавно здравје со податоци и анализи: Кај 37,9 % дечиња на возраст од 6,8 години е увидена зголемена телесна тежина, а 18,5 % од нив се дебели. Низ градинките годинава кај 29,4 дечиња е измерена висока телесна тежина, а дебели се 11,6 од нив. Истражувањето направено меѓу ученици од петто одделение покажува зголемена телесна тежина кај 43,7 отсто од нив, а има 18,8 дебели петтоодделенчиња. Д

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Aug 2018 11:29
Last Modified: 10 Aug 2018 11:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20279

Actions (login required)

View Item View Item