Состојба и перспектива на вакцинацијата на населението во Република Македонија - спроведување на задолжителната вакцинација во Република Македонија

Sumanov, Gorgi and Todosieva, Julija and Sumanova, Canka and Markovska, Evgenija and Panova, Gordana (2018) Состојба и перспектива на вакцинацијата на населението во Република Македонија - спроведување на задолжителната вакцинација во Република Македонија. Knowledge – International Journal, 23 (23.2). pp. 462-466. ISSN 2545-4439

[img]
Preview
Text
TRUD 1_Budva_ Montenegro_ May_ 2018.pdf

Download (1707Kb) | Preview

Abstract

Вакцинацијата е една од најголемите придобивки на човештвото. Таа има голем допринос во елиминирањето и ерадицирањето на повеќе заразни болести кај нас и во светот. Спроведувањето на политиката за имунизација е значајно за намалување на појавата и смртноста од низа инфективни болести и е основен показател за ориентираноста на здравствената политика кон превентивна здравствена заштита.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Aug 2018 09:48
Last Modified: 10 Aug 2018 09:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20278

Actions (login required)

View Item View Item