Согледување на промените, креирање на предуслови и имплементирање на позитивни промени во организации со фокус на здравствената дејност

Paparova, Daniela (2018) Согледување на промените, креирање на предуслови и имплементирање на позитивни промени во организации со фокус на здравствената дејност. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
Магистерска најнова Даниела Папарова ЛЕКТОРИРАНО - финална.pdf

Download (2048Kb) | Preview

Abstract

Опкружувањето на организациите се карактеризира со динамички сили кои предизвикуваат неопходност од промени во самата организација. Имплементацијата на промени е фактор од кој зависи опстанокот и развојот на организацијата. Без имплементација на промени, организацијата речиси и да е на патот кон самоуништување. Секоја организација, па и здравствените установи во континуитет се изложени на промени кои произлегуваат како од надворешни, така и од внатрешни фактори. Денес промените се стил и начин на живот речиси на секоја организација. Основна задача на менаџерите во организациите е препознавање на потребите од промени, а соодветно на тоа примена на таква стратегија со чија помош ќе се создаде ефективен и ефикасен модел за успешно управување со промени со кои ќе се реализира визијата на организацијата и постигнување на зацртаните цели. Клучни зборови: промени, организација, фактори, стратегија, визија, управување, модел, цели.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 13 Jul 2018 11:00
Last Modified: 13 Jul 2018 11:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20203

Actions (login required)

View Item View Item