Зависност на децата од Интернет

Stojkovic, Natasa and Stojanova, Aleksandra and Bikov, Dusan and Suteva, Gabriela (2011) Зависност на децата од Интернет. Образованието во 21 век.

[img]
Preview
Text
Труд_зависностодИнтернет.pdf

Download (353Kb) | Preview

Abstract

Со се побрзиот развој на технологијата сè повеќе се наметнува потребата од користење на компјутерите. Овој процес на користење на компјутерите ги вклучува и најмадите, како учениците во основното образование така и учениците во средното образование. Меѓутоа, иако за децата користењето на компјуер е обазование и забава, тоа често може да премине во зависност. Поради оваа причина и кај родителите често се јавува дилемата дали и од која возраст да им дозволат на своите деца користење на компјутери. Психолозите во своите истражувања дошле до заклучок дека доколку детето поминува редовно повеќе од четири часа дневно на компјутер во тој случај станува збор за зависнот. За среќа таквата зависност опфаќа не повеќе од три проценти од корисниците. Најчесто склони на ваква зависнот се затворените и некомуникативни деца. Тие се доста несигурни, лесно се вознемируваат и очајуваат поради најмалиот неуспех. Се поставува прашање кои се причини поради кои се станува зависник од Интернет. Како главна причина се претпоставува дека е прифаќањето на Интернетот како средина која може да пружи емоционална поддршка. Тоа најчесто се случува поради тоа што децата не можат да воспостават комуникација со своите врсници. Децата во адолесценција најчесто не умеат да зборуват за своите чуства, како и да најдат соодветен начин да ги искажат чуствата. Клучни зборови: Интернет, зависност, компјутери.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Natasa Maksimova
Date Deposited: 26 Nov 2012 08:31
Last Modified: 10 Aug 2015 08:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2020

Actions (login required)

View Item View Item