Ниозоми-Современи наночестички за испорака на лекови

Drakalska, Elena and Angelovska, Bistra and Stefanovska, Tamara and Gjorgjeska, Biljana (2018) Ниозоми-Современи наночестички за испорака на лекови. Фармацевтски информатор. pp. 44-48. ISSN 1409-8784

[img] Text
index.html

Download (70Kb)

Abstract

Терапевтскиот потенцијал на голем број активни супстанци не може да биде реализиран во клиничката пракса поради неповолните физичко-хемиски својства, варијабилната фармакокинетика и низата несакани ефекти што предизвикува ниска биорасположивост и незадоволителна терапевтска концентрација во целното ткиво. Со цел да се надминат овие проблеми, во последните години особено се нагласува проучувањето и карактеризацијата на различни видови наночестички кои нудат многу предности во однос на конвенционалната терапија. Како најчесто истражувани и карактеризирани наносистеми се везикуларните системи со посебен акцент на ниозомите како релативно нова генерација.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 19 Jun 2018 13:29
Last Modified: 19 Jun 2018 13:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20090

Actions (login required)

View Item View Item