Белетризирање на теоријата и теоретизирање на белетристиката

Mladenoski, Ranko (2018) Белетризирање на теоријата и теоретизирање на белетристиката. Палимпсест, III (5). pp. 313-329. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
Mladenoski trud Pal br 5 za Voskresenieto na citatelot.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL

Abstract

Трудот претставува осврт кон книгата со наслов „Воскресението на читателот“ од Венко Андоновски – македонски прозаист, поет, драматичар, книжевен теоретичар, критичар, есеист, полемичар, колумнист, антологичар, професор по книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Во трудот подетално се елаборираат најсуштинските сегменти од текстовите што ја сочинуваат книгата, а кои се однесуваат на книжевното дело на значајни автори како што се Анте Поповски, Петре М. Андреевски, Живко Чинго, Антун Бранко Шимиќ и други, но се нагласува и нејзиното значење во контекстот на македонската книжевно-теориска и книжевно-критичка продукција. Во заклучокот од трудот аргументирано се потенцира дека оваа книга на Андоновски и денес го заслужува вниманието и на пошироката читателска публика, но и на стручната јавност од областа на литературологијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 31 May 2018 08:40
Last Modified: 31 May 2018 08:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20052

Actions (login required)

View Item View Item