Примена на различни коскени супституенти при процедури на сочувување и зголемување на алвеоларниот гребен

Dimova, Cena (2018) Примена на различни коскени супституенти при процедури на сочувување и зголемување на алвеоларниот гребен. In: Стоматолошки Симпозиум со меѓународно учество „Современи постапки во стоматологијата“, Здружение на приватни здравствени стоматолошки установи, 19 May 2018, Bitola, Macedonia.

[img]
Preview
Text
19.05.2018 Dimova C.pdf - Presentation

Download (3675Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
C.D. Bitola.pdf - Supplemental Material

Download (332Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
програма.pdf

Download (126Kb) | Preview

Abstract

Презервацијата и алвеоларната аугментација претставуваат современи оралнохируршки процедури кое што означува сочувување, односно зголемување на алвеоларниот гребен. Постапката која се изведува со цел задржување на оригиналните димензии на безабиот гребен, со што се намалува ризикот за постекстракциона алвеоларна инсуфициенција се нарекува алвеоларнo задржување – сочувување - презервација. Во ова постапка се исполнува празнината од екстрахираниот заб со коска или коскена замена. На тој начин се овозможува примарна стабилност на тврдите и меки ткива на ниво на маргиналната гингива со што се превенира букоорален алвеоларен колапс на презервираната алвеола. Во стручно научната литература се сретнува термините како хоризонтална или вертикална аугментација, кои ги вклучува и следниве процедури: алвеоларна презервација, односно сочувување на алвеоларниот гребен, потоа експанзија на алвеоларниот гребен, како и коскена регенерација на свежа екстракциона рана. Ова се современи постапки кои имаат една заедничка апликативна цел: да се обезбеди што подобра основа за поставување на ендоосеални дентални импланти кои ќе бидат добро осеоинтегрирани и ќе бидат добра основа за солидни естетски и функционални супраструктури. Овие процедури покрај различните техники, вклучуваат употреба на различни коскени супституенти, кое е предмет на ова атема: автографти, алографти и ксенографти, како и различни вештачки ресорптивни и нересорптивни мембрани.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 31 May 2018 07:51
Last Modified: 20 Jun 2018 10:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20045

Actions (login required)

View Item View Item