Woman and Music Tradition: Vocal Singing in the Ritual Henna Night

Islam, Aida and Zelenkovska Leshkova, Stefanija (2018) Woman and Music Tradition: Vocal Singing in the Ritual Henna Night. Europian Journal of Arts (1). pp. 24-29. ISSN 2310-5666

[img]
Preview
Text
Europian Journal Arts.pdf

Download (177Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
Art-1_2018 (1).jpg

Download (96Kb) | Preview
[img]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Art-1_2018 (1).pdf

Download (107Kb) | Preview
Official URL: https://ppublishing.org/journals/404/issue/42722/a...

Abstract

Овој труд ја истражува женската вокална традиција кај турската популација во западните рурални делови во Р. Македонија. Високиот степен на физичка, културна и лингвистичка изолација придонесле во поизразена кохезија на жената со заедницата и доследност кон наследените социјални обрасци во патријахални услови. Во тој заемен процес на индивидуални и колективни релации континуирано се ткаеле традиционални песни за чие пренесување е заслужна токму жената. Сево ова се потврди со нашето теренско истражување кое покажа дека женското едногласно обредно пеење го има задржано својот автенитичен израз и  изворна функција во ритуалот кана геџеси како дел од свадбите. Кај овие  главно едноделни лирски песни кои се изведуваат на локален турски дијалект доминира мелодијата над текстот. Мелодијата е со тесен амбитус најчесто во макамите ушак и хусејни, каде преовладуваат нерамноделните ритмички обрасци. Женската вокална музика е еден од виталните фактори кои во континуитет придонесуваат во одржувањето на социјалниот живот и интегрирањето на заедницата

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 31 May 2018 08:44
Last Modified: 31 May 2018 08:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20009

Actions (login required)

View Item View Item