Оптимално орално здравје кај возрасната популација на територија на Република Македонија.

Pandilova, Maja and Ivanovski, Kiro and Petrovski, Mihajlo (2009) Оптимално орално здравје кај возрасната популација на територија на Република Македонија. Македонски стоматолошки преглед, 33 (1-2). pp. 108-112. ISSN 0350-8129

[img]
Preview
Text
МСП-2009-Petrovski.pdf

Download (1438Kb) | Preview

Abstract

Преку анкета, авторите на овој труд се обиделе да направат проценка на тоталната и парцијалната беззабност кај возрасната популација на Република Македонија, дефинирана како лица постари од 35 години. Исто така преку оваа анкета авторите се обиделе да испитаат колкав е процентот на лица кои го задоволуваат критериумот за оптимално орално здравје. Опфатени се 2367 испитаници од сите делови на Република Македонија. Резултатите покажале дека 23,62 % од испитаниците поседувале тотална беззабност, парцијална беззабност е забележана кај 66,79 % од испитаниците. Критериумот оптимално орално здравје (најмалку 20 заби во усната празнина), според авторите го задоволуваат само 38,10 % од испитуваната популација.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Mihajlo Petrovski
Date Deposited: 11 Jul 2018 09:58
Last Modified: 11 Jul 2018 10:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19938

Actions (login required)

View Item View Item