Од екоетика до екосвест

Stojanov, Trajce and Stavreva Veselinovska, Snezana (2016) Од екоетика до екосвест. In: Современото воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи. Научно - стручна конференција со меѓународен карактер, 14 May 2014, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Ekoetika.pdf

Download (1262Kb) | Preview

Abstract

Еколошките сознанија во последниве неколку децении се наметнаа и стигнаа до врвот на актуелноста на човечкиот мисловен, морален и политички ангажман. Во таа смисла и филозофската размисла за смислата на човековата и, воопшто, на природната средина, за елементите на човековата блискост со природата, за неговата поврзаност со условите на опстанокот и за неопходните надворешни, околни категории на човековата егзистенција е поврзана со екологијата како биолошка наука за животната средина на секое живо суштество, за природните услови на неговата опстојба. Морално учење е поттикнато од екософските и еколошки сознанија за вредноста на елементите на човековиот живот што него го опкружуваат и му се важни, за условите на живеењето и за нивното благородно чување и унапредување, чија цел е вкупното подобрување на човечкиот опстанок на Земјата. Клучни зборови: екоетика, екосвест, екологија, природа, еколошка криза.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 26 Apr 2018 13:06
Last Modified: 26 Apr 2018 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19916

Actions (login required)

View Item View Item