Уметничката транспозиција на фолклорот изразена преку употреба на фолклорните елементи во делото „Стара песна“, концертни сцени за симфониски оркестар, опус 27 од композиторот Тома Манчев

Gavrilovski, Goce (2017) Уметничката транспозиција на фолклорот изразена преку употреба на фолклорните елементи во делото „Стара песна“, концертни сцени за симфониски оркестар, опус 27 од композиторот Тома Манчев. Македонски фолклор, 39 (72). pp. 153-168. ISSN 0542-2108

[img]
Preview
Text
Spisanie Mak. Folklor br.72_za mail %281%29.pdf

Download (5Mb) | Preview
Official URL: http://ifmc.ukim.mk/index.php/lista-mak-folklor

Abstract

Жанровската припадност на делото „Стара песна“ од композиторот Тома Манчев, претставува своевидна структура во вид на интеграција на сцени од историското минато и од сегашноста на македонскиот народ. Во делото ’Стара песна’ композиторот Тома Манчев на доследен начин се потпира врз аликвотите на фолклорот, поривајќи во неговите длабоки слоеви и врз асоцијациите на неговиот инструментариум и мелодиско ритмички идиом со што на оркестарот му овозможува интересно совршено себепрепознавање. Се соочуваме со надворешно економичен, но и внатрешен богат исконски блесок на музичкиот израз“ (Тошевски, 1997, 11). Во трудот се издвоени покарактеристични места избрани од партитурата на делото, со објаснување за присутноста и за употребата на фолклорните елементи и нивните особености, изразени од аспект на: тембар, фактура, оркестрација, како и функција на употребените музички инструменти дадени во примерите.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 20 Apr 2018 11:58
Last Modified: 20 Apr 2018 11:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19737

Actions (login required)

View Item View Item