Управување со кредитен ризик суштина, потреба, значење и политика на управување со кредитниот ризик

Gaber, Stevan and Dimovska, Ivana (2018) Управување со кредитен ризик суштина, потреба, значење и политика на управување со кредитниот ризик. Godisen zbornik, 13. pp. 163-170. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
Upravuvanje so kreditniot rizik.pdf

Download (577Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Во банкарското работење значаен фактор за водење успешна деловна политика на една современа банка е управувањето со кредитниот ризик. Управувањето со крединиот ризик може да се дефинира како множество составено од превземни деловни мерки и одлуки во функција на намалување или целосно елиминирање на ризикот. Целта на управувањето со кредитниот ризик е банката да може непречено да ги извршува своите обврски со прифатливо ниво на ликвидност, приходи и трошоци овозможено од квалитетното кредитно портфолио. Политиката на управување со кредитниот ризик опфаќа значителен број на организациски аспекти, кои се однесуваат на јасно дефинираната хиерархија и нивоата на одлучување, имплементација на кредитите како и дефинирање на процедури за управување на наплата на каматата и главницата, контола и следење на целиот кредитен процес. Клучен фактор за успешно управување со кредитниот ризик на банките е стабилноста на макроекономското опкружување

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Stevan Gaber
Date Deposited: 20 Feb 2018 12:49
Last Modified: 20 Feb 2018 12:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19631

Actions (login required)

View Item View Item