Анализа на трговските релации меѓу Република Македонија и Русија

Miteva-Kacarski, Emilija (2016) Анализа на трговските релации меѓу Република Македонија и Русија. In: VI Меѓународна научна и практична конференција:Управување на развојот на економските и регионалните системи: евроазиски изгледи, 30-31 May 2016, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Analiza na trgovskite relacii megju Republika Makedonija i Rusija.pdf

Download (856Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/urers/issue/view/11...

Abstract

Русија се вбројува меѓу најзначајните трговски партнери на Македонија. Потенцијалот за економска соработка меѓу Македонија и Русија е огромен. Големината на рускиот пазар е голем предизвик за македонските компании. Имајќи го предвид тој факт, во овој труд е направена анализа на вредноста, динамиката и структурата на надворешнотрговската размена меѓу Република Македонија и Русија за временскиот период 2006-2013 година. Анализирана е и конкурентноста на македонските производи на рускиот пазар заради утврдување на категориите на производи со компаративна предност преку користење на Балаша индексот и Стандардната меѓународна трговска класификација. Резултатите од анализата укажуваат на фактот дека Република Македонија поседува компаративна предност во извозот на земјоделски производи, хемиски производи како и машини и транспортна опрема

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 20 Feb 2018 12:45
Last Modified: 20 Feb 2018 12:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19625

Actions (login required)

View Item View Item