Примена на одредени техники за управување со залихи на хипотетичен пример

Tashevska, Ljupka and Gruevski, Ilija (2017) Примена на одредени техники за управување со залихи на хипотетичен пример. Годишен зборник на Економски факултет, 13. pp. 181-201. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
Zalihi trud.pdf

Download (2147Kb) | Preview
Official URL: file:///C:/Users/pcc/Desktop/Zbornik_ekonomski_201...

Abstract

Управувањето со залихите е интегрален дел на управувањето со обртните средства. Цел на управувањето со залихите е одржување на оптимално ниво на залихи во компанијата. Надминувањето на оваа ниво може да предизвика премногу трошоци за чување и одржување, а од друга страна кусок на залиха може да го стопира или задоцни производствениот процес. Управувањето со залихите мора да се базира на рационална економска cost benefit анализа. Доколку бенефитот од залихите е поголем од трошоците, тогаш е разумно команијата да ги чува залихите. Има голем број проблеми при одредување на економски оптималното ниво и за тоа како да се конвертираат или елиминираат сите релевантни вишоци или кусоци на залихите. Утврдувањето на економската количина на порачка (EOQ) и моментот на чување на нарачката е друг проблем кој е познат за овој менаџмент. На крај пресметката и анализата на коефициентите за ефикасноста на залихите го затвора прашањето за овој вид проблем. Предмет на овој труд се залихите како дел од тековните обртни средства. Примарна цел е презентирање на некои проблеми кои се познати во управувањто на залихите, како и да се елаборираат и објаснат некои можни и релевантни решенија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Ilija Gruevski
Date Deposited: 20 Feb 2018 08:37
Last Modified: 20 Feb 2018 08:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19600

Actions (login required)

View Item View Item