Фестивалот и семинарот за изворни народни музички инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ како афирматори на музичката фолклорна традиција

Angelov, Goranco (2017) Фестивалот и семинарот за изворни народни музички инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ како афирматори на музичката фолклорна традиција. In: Годишен зборник, Универзитет „Гоце Делчев - Штип, Музичка академија. Универзитет „Гоце Делчев” - Штип, pp. 173-177. ISBN ISSN 1857-7296

[img]
Preview
Text
Г.Ангелов.pdf

Download (569Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/muzicko/...

Abstract

Апстракт Фестивалот за изворни народни музички инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ кој се одржува во континуитет повеќе од 40 години е значаен настан кој во себе обединува два клучни симбола на музичакта традиција: свирењето на изворни народни музички инструменти и изворното народно пеење. Овој фестивал со своето одржување успеа да наметне свој звучен израз кој во текот на годините стана синоним за старата музика и иснтрументи кои овде прозвучуваат во своето вистинско светло преку презентирањето на едноставните напеви карактеристични за фолклорната музика на народите кои живеат ги негуваат старите музички инструменти и песни. Денес фестивалот во своите рамки одржува и семинар за изворни народни музички инструменти и пеење во чии рамки се продлабочуваат познавањата на оваа материја и од еден тероретски научен аспект што е од клучно значење за идните инструменталисти и пеачи кои го продолжуваат музичкиот пат на своите предци. Клучни зборови: Сцена, пеење, свирење, едукација, терен.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 21 Feb 2018 08:55
Last Modified: 21 Feb 2018 08:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19561

Actions (login required)

View Item View Item