Анализа на трошоците и нивното влијание врз ефикасноста на работењето на претпријатијата

Koleva, Blagica and Miteva-Kacarski, Emilija and Markova, Verica (2017) Анализа на трошоците и нивното влијание врз ефикасноста на работењето на претпријатијата. Универзитет „Гоце Делчев” - Штип, Економски факултет, XIII. pp. 131-139. ISSN 1857-7628

Full text not available from this repository.
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Основна цел на финансискиот менаџмент претставува максимизација на добивката. Поаѓајќи од тоа дека добивката е разлика меѓу прихдите и трошоците на работењето, за да се оствари оваа основна цел на финансискиот менаџмент, мора да се минимизираат, односно оптимизираат вкупните трошоци на работењето. За да може ефикасно да се управува со трошоците, мора да се познаваат нивните видови, карактеристики и фактори кои ја одредуваат нивната висина. Процесот на следење и контрола на трошоците е особено значаен, бидејќи од него зависи успешноста и ефикасноста во работењето на претпријатието. Предмет на истражување во овој труд е значењето на оптималното управување со трошоците за ефикасноста на работењето на претпријатијата и начините на кои претпријатието може да оствари што е можно повисок финансиски резултат.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Blagica Koleva
Date Deposited: 16 Feb 2018 12:46
Last Modified: 16 Feb 2018 12:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19542

Actions (login required)

View Item View Item