Можности на интеркултуралното воспитание

Kitanova, Irena and Petrova Gjorgjeva, Emilija (2017) Можности на интеркултуралното воспитание. In: Петта научно-стручна трибина „Да се биде учител...“, Факултет за образовни науки, УГД, Штип, 6 Oct 2017, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Moznosti na interkulturnoto vospitanie.pdf

Download (726Kb) | Preview

Abstract

Интеркултуралната комуникација се однесува не само на комуникацијата помеѓу индивидуаите на различни култури и културни определувања, туку и на комуникациите помеѓу групите на различни културни определувања. Според тоа, колку повеќе учиме за другите народи на различни култури, толку повеќе откриваме за себе си, што резултира со самопочитување и толеранција на разликите помеѓу луѓето. Тоа од нас прави многу поинтелигентен комуникатор во мултикултурните односи. Во интеркултурната комуникација учиме за другиот, но учиме и од другиот. Откриваме вредности од другата култура кои во корелација со нашата култура и култура на лично однесување наоѓаат соодветно место во изградување или подигање на нивото на нашето интеркултурно воспитание. Но, се поставува прашањето кои се можностите и границите на интеркултурното воспитание? Клучни зборови: мултикултура, образование, воспитание, настава, толеранција

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 15 Feb 2018 14:17
Last Modified: 15 Feb 2018 14:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19528

Actions (login required)

View Item View Item