Зурлата во Р. Македонија во публикации од странски истражувачи

Goranco, Angelov (2017) Зурлата во Р. Македонија во публикации од странски истражувачи. In: Ретроспективи и перспективи на македонската фолклористика и етнологија, 12 Oct 2017, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Preliminarna programa.pdf

Download (654Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Зурлата во Р. Македонија во публикации од странски истражувачи.pdf

Download (540Kb) | Preview

Abstract

Музичките инструменти како дел од нематеријалното наследство предизвикувале одреден интерес кај бројни истражувачи кои во своите публикации опфаќаа повеќе сегменти поврзани со самиот инструмент. Во нашиов труд ќе направиме осврт на досегашните истражувања кои го опфаќаат музичкито инструмент зурла во Р. Македонија како и здобиените сознанија од овие истражувања кои ни го трасираат и патот за денешните теренски истражувања и овозможуваат продлабочени компаративни студии кои се базираат на истражувањата спроведени во различен временски и социо-политички периоди низ кои минува денешна Р. Македонија. Клучни зборови: Р. Македонија, истражувачи, теренски истражувања, зурла

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 15 Feb 2018 09:51
Last Modified: 15 Feb 2018 09:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19525

Actions (login required)

View Item View Item