„Минливоста“ и „вечноста“ во Његошевиот „Горски венец“ (Времето како белег на менталитетот)

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2017) „Минливоста“ и „вечноста“ во Његошевиот „Горски венец“ (Времето како белег на менталитетот). Спектар (меѓународно списание за литературна наука). ISSN 0352-2423

[img]
Preview
Text
Karanikolova Cocorovska trud Spektar br 69-1.pdf

Download (634Kb) | Preview

Abstract

Оваа статија се осврнува на категоријата време во Његошевиот „Горски венец“ по таков начин што се става на увид Платоновата дистинкција меѓу Chronos и Aion. Имено, се анализира статистички немерливата величина – време како „минливо“ и „вечно“ преку „изолација“ на синтагми од делото кои содржат глагол или барем прилог за време. Се прави обид да се „измери“ што од изолираните ентитети може да се класифицира како „минливост“, а што како „вечност“. Целта на статијата е, преку категоријата време да се укаже на слободарскиот менталитет и, по кој знае кој пат да се потврди универзалната димензија на Његошевата херојска поема. Клучни зборови: време, минливост, вечност, Chronos, Aion, временска синтагма, менталитет.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 14 Feb 2018 12:15
Last Modified: 14 Feb 2018 12:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19501

Actions (login required)

View Item View Item