Биргеровата „Леноре“ - парадигма за непреболна љубов

Marolova, Darinka and Velinova, Eva (2017) Биргеровата „Леноре“ - парадигма за непреболна љубов. ФИЛКО - Зборник на трудови од Втора меѓународна научна конференција за филологија, култура и образование, 2 (2). pp. 367-372. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
Lenore.pdf

Download (2932Kb) | Preview

Abstract

Биргеровата балада „Леноре“, како парадигма за непреболна љубов е тема на овој научен труд. Целта на трудот е да се направи една книжевна анализа со критички осврт на повеќе значајни аспекти на баладата „Леноре“ од Готфрид Август Биргер. Ова е еден обид на авторите да го прикажат контекстот на оваа уметничка балада настаната во турбулентни времиња кога книжевноста на просветителството, како една од фазите на литературниот развиток, доживува возобновување, нов подем, влевајќи се во литературната револуција на Штурм и Дранг. Дејството на баладата се случува во Прусија и тоа во време на седумгодишната војна, историски момент кој преплетен со народниот тон на баладата го означува почетокот на новиот автентичен израз на германската предромантичарска поезија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 14 Feb 2018 10:58
Last Modified: 14 Feb 2018 10:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19498

Actions (login required)

View Item View Item