Музеј и структура - од линеарен до централен простор

Velinova, Ana and Velinova, Eva (2017) Музеј и структура - од линеарен до централен простор. Годишен зборник на Филолошки факултет ‒ Штип, 8 (9). pp. 87-91. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Muzej i struktura.pdf

Download (1907Kb) | Preview

Abstract

Музејскиот простор во својата структура ги опфаќа моделите на просторна организација и методите на изложување на музејски колекции. Колекционирањето како клучна активност, формирањето на колекции и нивната просторна организација се во процес на постојана трансформација. Активностите поврзани со колекционирањето и уредувањето на колекции започнуваат со Музејот во Александрија, а преку ренесансните модели е претставена промената во карактерот на изложување на колекциите, од приватен во јавен. Изложувањето на колекциите за јавност е проследено и со промена во структурата на изложбениот простор. Еден пример кој јасно го одразува тоа е палатата, а подоцна музејот Лувр. Во примерот на Лувр, формирањето на музејски колекциии и трансформацијата започнуваат со адаптација на музејска програма во дефинираната линеарна структура на палатата, до редефинирањето на програмската и просторната структура на музејот Лувр.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 14 Feb 2018 12:13
Last Modified: 14 Feb 2018 12:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19495

Actions (login required)

View Item View Item