Географија на население со демографија

Dimitrov, Nikola (2018) Географија на население со демографија. ISBN 978-608-244-485-7 .

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Географија на население со демографија, само 1 и 2тема.pdf

Download (2809Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/kategorija=20&ugd=5c125f9...

Abstract

Географијата претставува комплексна планетарна наука по структура и продукција на многу науки и научни дисциплини. Со проучување на населението се занимаваат повеќе географски но, и негеографски науки и научни дисциплини. Сепак, најсоодветно и препознатливо, населението го проучуваат научните дисциплини, географија на население или демогеографија и демографија. Географија на население како научна дисциплина, според едни, во потесна смисла е дел од општествената географија, а според други дел од социјалната географија, а според трети од антропогеографијата. Како и да е, едно е сигурно, географијата на населението се занимава со проучување на популациско-географските или популациско-просторните карактеристики (односи, процеси, состојби, движење и сл.) на населението. Имено, разликата помеѓу географија на население и демографија се гледа и во тоа што, првата е наука за просторното разместување на населението, а втората е наука за населението со статистичка обработка. Како и да е, нема сомнение, дека и двете имаат допирни, но и посебни специфични елементи во нивното проучување. Според тоа, и двете посебно ќе ги елаборираме и тоа во една книга поделена во два дела, прв дел географија на население, и втор дел демографија. Материјалот во оваа книга од два дела поделена е во шест теми за првиот дел - географија на население или демогеографија, и во четири теми во вториот дел – демографија.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 13 Feb 2018 11:02
Last Modified: 13 Feb 2018 11:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19479

Available Versions of this Item

  • Географија на население со демографија. (deposited 13 Feb 2018 11:02) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item