Теоријата на обработка на инпут на Ван Патен

Koceva, Vesna (2017) Теоријата на обработка на инпут на Ван Патен. Годишен зборник 2017, Филолошки факултет - Штип, 8 (9). pp. 17-25. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
V.Koceva, Zbornik FF9,2.pdf

Download (2056Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд дискутираме за теоријата на обработка на инпут на Ван Патен и детално го опишуваме првиот процес, т.н. обработка на инпут, од низата процеси кои го чинат усвојувањето на некој странски јазик. Во овој прв процес ученикот има задача да ги открие врските кои се создаваат помеѓу граматичките форми и нивното значење во инпутот на кој е изложен. Теоријата на Ван Патен се однесува на фазата којашто започнува со изложување на ученикот на инпут и која трае до трансформирањето на инпутот во интејк. Во овој труд детално ги утврдуваме принципите на овој модел, односно ги претставуваме заклучоците кои ги формулира Ван Патен со цел да даде одговор на прашањата поврзани со обработката на инпутот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Vesna Koceva
Date Deposited: 13 Feb 2018 12:45
Last Modified: 13 Feb 2018 12:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19467

Actions (login required)

View Item View Item