Зурлата и сродните инструменти на неа на Балканот

Angelov, Goranco (2017) Зурлата и сродните инструменти на неа на Балканот. In: „Традиција и современост во фолклорот на балканските народи“. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Oficijalna programa IZFMC simpozium za balkanski folklor.pdf

Download (462Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Зурлата и сродните инструменти на неа на Балканот.pdf

Download (633Kb) | Preview

Abstract

Зурлата како музички инструмент има голема распротранетост во еден поширок регион од светот и во земјите од Балканот што укажува на нејзиното влијание и рамноправно учество во градењето и одржувањето на културниот живот на населението кое е населено во овие региони. Во многу случаи зурлата придружена со тапанот претставува музичка придружба на бројни настани поврзани со животот на луѓето што укажува на нејзиното длабоко вкоренување кај народите кои ги населуваат овие простори. Преку поставената тема, базирајќи се на досегашните истражувања поткрепени со личните теренски истражувања ќе го разгледаме присуството на музичкиот инструмент зурла и инструменти сродни на неа кои се употребувале или сѐуште се употребуваат кај народите од Балканските земји.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 13 Feb 2018 11:12
Last Modified: 13 Feb 2018 11:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19457

Actions (login required)

View Item View Item