Влијание на вештините за пишување и зборување на комуникацијата на студентите на англиски и германски јазик

Ivanova, Biljana and Kirova, Snezana and Kuzmanovska, Dragana (2017) Влијание на вештините за пишување и зборување на комуникацијата на студентите на англиски и германски јазик. In: Втора меѓународна научна конференција ФИЛКО Филологија, култура и образование, 10-11 May 2017, Voronezh, Russia.

[img]
Preview
Text
ВЛИЈАНИЕ НА ВЕШТИНИТЕ ЗА ПИШУВАЊЕ И ЗБОРУВАЊЕ.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Многу ученици ја изразуваат својата неспособност и понекогаш го признаваат и нивниот неуспех во учењето да зборуваат втор / странски јазик. Овие ученици може да бидат добри во други вештини, но кога станува збор за учење како да зборуваат некој друг јазик, тие тврдат дека имаат „ментален блок" (Horwitz et al., 1986: 125). Употребата на модерни пристапи во комуникативната настава по јазик во јазичните училници и широката употреба на англискиот и германскиот јазик ја зголемија побарувачката за добри комуникациски вештини. Овој труд се обидува да го испита влијанието коешто пишувањето и зборувањето го имаат врз комуникацијата на учениците на англиски и германски јазик со испитување на резултатите добиени од прашалникот. Прашалникот опфаќа вкупно 40 студенти од четврта година од катедрата по англиски јазик и литература и катедрата по германски јазик и литература при Филолошкиот факултет, Универзитет Гоце Делчев - Штип.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: стекнување, вештини, пишување, зборување
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Snezana Kirova
Date Deposited: 12 Feb 2018 10:28
Last Modified: 12 Feb 2018 10:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19418

Actions (login required)

View Item View Item