Развивање на современото лидерство засновано на етички принципи на однесување

Saltirovska, Anita (2018) Развивање на современото лидерство засновано на етички принципи на однесување. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
OK Magisterska-Anita Satirovska.pdf

Download (2614Kb) | Preview

Abstract

Актуелноста на етиката е се поголема и се позначaјна во современото работење бидејки создавањето на конкурентска предност во глобалното окружување не е возможно без примена на етички принципи и стандарди во работењето кои што се предуслов за општествено одговорно работење. Лидерството како феномен на општественото сознание е во многу тесна врска со етиката и тие две дисциплини меѓусебно се надополнуваат и надоградуваат.Додека етиката ги изучува нормите и моралните барања,лидерот е тој кој што треба да ги преусмисли и имплементира во работната околина.Интеракцијата помеѓу лидерот и вработените треба да биде насочена кон развивање на етичко однесување поттикнувајки ги вработените кон еднаквост,правичност и слобода ,што всушност се основни принципи на етичкото лидерство.Лидерот во организацијата треба да биде тој кој што ке биде личен пример за вработените за начинот и принципите на однесување во организацијата. Во иднина секоја современа организација треба да се стреми кон успешно ускладување на профитабилноста со етичноста бидејки тоа е еден од основните услови за општествено одговорно работење и претставува синоним за успех во современото работење.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 07 Feb 2018 09:16
Last Modified: 07 Feb 2018 09:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19366

Actions (login required)

View Item View Item