Употреба на органски отпад за производство на лумбрихумус

Mihajlov, Ljupco and Koleva Gudeva, Liljana (2017) Употреба на органски отпад за производство на лумбрихумус. ISBN 987-608-244-475--8.

[img]
Preview
Text
Lubrihumus_A4.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/673

Abstract

Заштитата на природата и човековата околина, во современиот начин на живот, се актуелна тема и постојани се човековите активности во правец на остварувањата и постигнувањата на одредени зацртани цели и идеи од оваа област. Aктивностите на луѓето во овој правец се фокусирани кон производството на квалитетна и „здрава храна“ која на пазарите е достапна но, во помал квантитет и асортиман. Производството на ,,здрава храна“ е условено од многу фактори со приближно еднакво значење, но сепак одредена предност, односно фактор со извесен степен на поголема значајност е соодветниот здрав и квалитетен супстрат за производство на квалитетни и здрави растителни суровина за преработка. Оваа брошура е наменета за луѓето кои го сакаат производството на здрава храна и имаат желба истото да го разберат и научат. Во правилна соработка со природата секој може да научи да произведе здрава - квалитетна храна и со континуирана консумација на истата да си го подобри квалитетот на својот живот на подолг рок. Во производството на здрава храна како процес, неопходно е да се пристапи холистички – сеопфатно, бидејќи почвата и растенијата поседуваат огромна органска продуктивна моќ и потенцијал, но паралелно тие се многу чувствителни и лесно ранливи од поголем број на биотски и абиотски фактори.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 02 Feb 2018 09:29
Last Modified: 02 Feb 2018 09:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19289

Actions (login required)

View Item View Item