Дентални каректеристики кај булимични пациенти

Longurova, Natasa and Kovacevska, Ivona and Denkov, Nikola and Zlatanovska, Katerina and Toneva, Verica (2017) Дентални каректеристики кај булимични пациенти. In: Knowledge in Practice, 12-14 Dec 2017, Bansko, Bulgaria. (Submitted)

[img]
Preview
Text
PROGRAM BANSKO 17-1.pdf

Download (399Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Natasha Bansko.pdf

Download (847Kb) | Preview

Abstract

Денталната ерозија е дефинирана како прогресивна некариозна состојба на забите која се карактеризира со неповратна патолошка загуба на површината на забните ткива како резултат на хемиски процеси и не вклучува бактериски инфекции. За време на животот, забите се изложени на голем број штетни ефекти, кои повеќе или помалку придонесуваат за губење на морфолошките карактеристики. Морфолошките промени и степенот на дефектите може значително да се разликуваат во зависност од доминантниот етиолошки фактор, типот на дентиција и времето на дејствување на етиолошките фактори. Губењето на тврдите ткива на забите од некариозна етиологија е мултифакториален иреверзибилен процес во кој морфолошките промени и нивото на дефекти може значително да се разликуваат во корелација со доминантниот етиолошки фактор. Во текот на последните две децении, денталната ерозија стана значаен клинички проблем. Кај денталната ерозија помеѓу најчестите причинители е булимијата. Булимијата етиолошки се поврзува со хранливи и психолошки пореметувања и се карактеризира со неконтролирани јадења кои обично се проследени со периоди на гладување, прочистување или повраќање. Овие повразни епизоди влијаат на оралното здравје. Оралните симптоми поврзани со булимија вклучуваат ерозија, забен кариес, дентална болка, ксеростомија, намалена секреција на плунка, паротидно проширување и дисфагија, меѓу другите. Сите, освен 2 од оралните симптоми може да се променат: денталниот кариес и денталната ерозија. Стоматолозите може веднаш да ги дијагностицираат овие промени. Сепак, овие дијагнози се одразуваат на утврдената состојба која го остава стоматологот без друга опција отколку реставрација на оштетените забни површини. Денталната ерозија кај пациентите со булимија предизвикуваат хиперсензитивност и болка и резултираат со губење на забите. Литературните податоци за третман на булимични пациенти е ограничена на случаи на реставрација на оштетените површини со порцелански фасети, коронки со минимална препарација, композити и реставрации со комплетна препарација. Прегледите вклучуваат неколку анегдотски предлози за инструкции на булимични пациенти за повраќање или по-повраќање, т.е процедури за да се спречи понатамошна деминерализација на емајлот. Тие вклучуваат употреба на флуориди за зајакнување на емајлот и за спречување на понатамошна деминерализација, испирање со вода и обични коцки со алкални супстанции по или меѓу време на повраќање, меѓу другото. Иако е важно да се дијагностицира ерозијата на забите со цел да се советуваат пациентите да бараат медицински третман, дијагнозата на воспоставената промена не успева да го предвиди својот развој и прогресија и не дозволува стоматологот да имплементира стратегии за пресретнување и превенција.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 26 Jan 2018 13:44
Last Modified: 26 Jan 2018 13:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19142

Actions (login required)

View Item View Item