Рехабилитација кај пациенти со цервикоартроза

Stratorska, Tamara (2017) Рехабилитација кај пациенти со цервикоартроза. Списание на македонското физиотерапевтско здружение, 1 (1). pp. 61-64.

[img]
Preview
Text
изв Там.pdf

Download (1536Kb) | Preview
Official URL: https://mfz.mk/

Abstract

Артрозната болест е хронично невoспалително заболување на локомоторниот апарат, при кое што се набљудува дегенерација на засегнатите ткива. Поради прогресијата и многубројната распространеност кај населението представува значаен медико- социален проблем. ’Рбетниот столб, както и останатите делови на локомоторниот апарат се објект на стареење, повреди, заболувања, вродени аномајлии и др. Патолошките промени можат да се појават кај сите структури, но почесто се засегнати оние кои што се подложени на најголем механичен стрес, а тоа е скелетно- мускулниот систем. Цервикалниот дел од ’рбетниот столб има предиспозиција за значајни динамични и статични оптоварувања поради својата голема подвижност. ‘Рбетниот столб често е трауматизиран, а повредата е значаен етиолошки фактор за вертеброгени нарушувања.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tose Krstev
Date Deposited: 24 Jan 2018 14:36
Last Modified: 24 Jan 2018 14:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19091

Actions (login required)

View Item View Item