Корелација помеѓу сеизмичките брзини и геомеханичките параметри на истражниот простор МХЕЦ Клепалска Река

Paunova, Sonja (2017) Корелација помеѓу сеизмичките брзини и геомеханичките параметри на истражниот простор МХЕЦ Клепалска Река. Masters thesis, University of Goce Delcev.

[img]
Preview
Text
Магистерски труд - FINALNA VERZIJA pdf.pdf

Download (3352Kb) | Preview

Abstract

Краток извадок Прецизното утврдувањето на една потповршинска средина е комплексен процес и за истиот се користат сеизмички и геофизички истражувања како и утврдување на геомеханичките карактеристики т.е. геомеханички параметри на истражниот простор. Со геомеханичките испитувања и истражувања се добиваат релевантни податоци и параметри на физичко-механичките својства за одреден терен. Во зависност од градбата која ќе се гради на теренот се испитуваат и различни геомеханички параметри. Инженерската сеизмологија е наука која ја проучува и применува сеизмиката за инженерски цели. Со сеизмичките методи на истражувања се добиваат податоци за брзината со која се движат сеизмичките бранови низ терен со различна густина по длабочина, а со нив се добиваат податоци за дебелината на различните слоеви на почви и цврстата карпеста маса. Клучни зборови: геомеханички испитувања и истражувања, физичко-механички својства, сеизмички и геофизички истражувања, сеизмички методи, сеизмички бранови

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 22 Jan 2018 11:53
Last Modified: 22 Jan 2018 11:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18997

Actions (login required)

View Item View Item