Перспективи во развојот на имунотерапија на канцер

Nedelkovik, Anita and Gjorgieva Ackova, Darinka (2017) Перспективи во развојот на имунотерапија на канцер. Farmacevtski informator, 46. pp. 46-51. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Perspektivi....pdf]
Preview
Text
Perspektivi....pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.fk.mk/

Abstract

Имунотерапијата на канцерот има за цел да ја искористи специфичноста и моќноста на имуниот систем за третман на најразлични видови малигнитети. Иако канцерните клетки се далеку помалку имуногени во однос на патогените, студиите покажале дека имуниот систем е способен за препознавање и елиминирање и на туморските клетки. Современиот пристап за развој на имунотретмански алтернативи за лекување на канцерни заболувања ги користи сознанијата на клеточната и молекуларната имунологија со цел постигнување на најсилен и најдолготраен, а во исто време и безбеден пристап за третман на канцер.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 22 Jan 2018 12:42
Last Modified: 22 Jan 2018 12:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18955

Actions (login required)

View Item View Item