Интерна скрипта од вежби II: За наставата по пијано и корепетиција транспонирање

Trajkova, Nevenka (2017) Интерна скрипта од вежби II: За наставата по пијано и корепетиција транспонирање. ISBN 978-608-244-429-1.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/649

Abstract

Идејата за изработка на вакви интерни скрипти кои ќе помогнат во наставниот процес, за наставата по пијано, како што веќе споменав во I дел — ПРИМА ВИСТА произлезе од новитетите во образовната програма на Универзитетот „Гоце Делчев“. Транспонирањето овде е претставено како посебна област за изучување, за да помогне во целосниот развој на колаборативните вештини кај пијанистот. Целта нa скриптата е пијанистот да се запознае со основните принципи на транспонирањето и постепено да ја развие способноста да транспонира. Чести се случаите во музичката пракса, кога е неопходно пијанистот да придружува некој инструменталист, а особено кога станува збор за соработка со соло пеење, да му се налага на пијанистот да транспонира дадена композиција. Исто така се налага и при работа со хор, со непрофесионалци или кога пијаното е во поразличен штим (пониско или повисоко). Скриптите се наменети исклучиво за јакнење на професионалните капацитети кај младите пијанисти и развивање на способност за брзо совладување на нов нотен текст, лесно читање полиметрија и полиритмија, секако и еден доста интересен момент, но навистина занемарен – развивање на способноста за транспонирање.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Nevenka Dukovska
Date Deposited: 18 Dec 2017 13:56
Last Modified: 18 Dec 2017 13:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18726

Actions (login required)

View Item View Item