Скрипта - Развивање на пијанистичка техника, слушни вештини и правилна интерпретација на избрани дела за пијано од македонски композитори

Trajkova, Nevenka (2017) Скрипта - Развивање на пијанистичка техника, слушни вештини и правилна интерпретација на избрани дела за пијано од македонски композитори. ISBN 978-608-244-422-2.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/648

Abstract

Во скриптата се комбинирани интерпретациски, теоретско - компаративни и естетски пристапи со цел да се помогне во наставниот процес на наставата по пијано, како главен предмет на Вокално-инструменталниот оддел при изведбата на избрани дела за пијано од македонски композитори. Главна цел на оваа скрипта се пијанистичките интерпретациски проблеми кои се појавуваат кај познати дела од Властимир Николовски, Тома Прошев, Стојан Стојков, Томислав Зографски, Гоце Коларовски и кратка анализа на нивните композиторски техники и идеи во областа на современата музика. Нејзината емпириска основа е креативноста на водечките македонски композитори, нивните дела и актуелните им истражувања во сферата на пијаното. Овде е опфатена цела жанрова палета на современата македонска музика: свити, минијатури, програмски минијатури, композиции во еден став, стилизирани игри- танци и сл.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Nevenka Dukovska
Date Deposited: 18 Dec 2017 13:06
Last Modified: 18 Dec 2017 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18724

Actions (login required)

View Item View Item